Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) muharebe sahasındaki sulu açıklıklardan geçişini sağlayan köprücülük teçhizatı, ağır ve hantal malzemelerden oluşması nedeniyle sıkıntılı bir süreçti.
Yeni Nesil Köprülerin İhtiyacı
Bu nedenle, modern orduların envanterinde bulunan yeni nesil köprülerin TSK envanterine kazandırılması ihtiyacı doğdu. Ancak, bu yeni nesil köprülerin özgün tasarım ve geliştirme projesi için Türk savunma sanayisinin öncülük etmesi gerekiyordu.
Samur’un Geliştirilmesi
Bu ihtiyaç doğrultusunda geliştirilen Samur Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü, TSK’nın taktik harekat ihtiyaçlarına uygun olarak sulu açıklıklardan süratle ve emniyetle geçişi sağlayacak bir nakliye takımı ve köprü sistemi olarak tasarlandı.
Özgün Tasarım ve Geliştirme
Samur, Türk savunma sanayisinin kara araçları alanında ilk özgün tasarım ve geliştirme projesi olarak dikkat çekiyor. Suda hafif, karada dayanıklı olması için özel malzemeler seçildi ve özel teknikler uygulandı.
Kullanım Kolaylığı
Binlerce parçadan oluşan karmaşık bir sistem olmasına rağmen, Samur’un arayüzü sayesinde kolayca kullanılabiliyor. Suda ise bir “joystick” ile idare edilebiliyor ve 360 derece her yöne hareket ettiriliyor.
Hızlı ve Etkili Çözüm
Sınıfındaki en hızlı hücum köprülerinden biri olan Samur sisteminde, 5-6 dakika gibi kısa sürede araçlar ayrılıp kendi başlarına karşı kıyıya çıkabiliyor. Milli imkanlarla tasarlanan Samur, 12 adetinin bir araya gelmesiyle yaklaşık 25 dakikada 150 metre uzunluğunda bir köprü oluşturarak araçların kıyılar arası geçişine olanak sağlıyor.