İnşaat Uzmanları, depremlere dayanıklı binaların güçlendirilmesinde popüler hale gelen karbon elyaf yöntemini anlattı.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, yapıların güçlendirilmesi ve doğru şekilde inşa edilmesinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Karbon elyafın havacılık, uzay, silah ve tıp alanlarında uzun yıllardır tercih edildiğini belirten Uzmanlar, inşaat sektöründe de karbon elyaf kullanımının arttığını ifade etti. Karbon elyafın çekme dayanımlarının çeliğe göre farklılık gösterdiğini, binalara uygulanabilmesi için betonun belirli bir mukavemet değerinde olması gerektiğini açıkladı.
Karbon fiberin kolon üzerindeki artısının eğilme ve kesme momentlerini artırdığını, ancak tamamen durduramadığını belirten Uzmanlar, bu nedenle konut yapıları veya sanayi yapıları gibi yapılarda modelleme yaparken güvenlik kat sayısına göre betonarme perdelerin eklenmesi gerektiğini söyledi. Bu perdelerin kolonların yatay hareketlerini keserek, binanın kapanarak göçme durumlarını engeller hale gelebileceği bilgisini paylaştı.
Uzmanlar, Boğaz’da yürüttükleri bir çalışmadan da örnek vererek, “Bir yalı vardı. 12 kat, 800 gram karbonla yalıyı ayakta tutacak hale getirdik.” dedi. Ancak Uzmanlar, bu güçlendirme yönteminin ciddi bir maliyeti olduğunu ve bina güçlendirme maliyetlerinin yüzde 40’ı geçmesi durumunda yıkım işleminin daha mantıklı olabileceğini sözlerine ekledi.
Karbon elyaf yönteminin, güçlendirme için kullanılan malzemenin hafif ve güçlü olması nedeniyle maliyet ve zaman açısından avantaj sağladığına dikkat çeken Uzmanlar, beton ve çelikle güçlendirme yöntemlerine alternatif bir seçenek olarak değerlendirildiğini belirtti.