Türkiye’de ilk telefon deneyimi Osmanlı Devleti’nde 1908 yılında gerçekleştirildi. Kadıköy ve Beyoğlu santralleri ise 1911 yılında hizmete girdi. İlk otomatik telefon santrali ise Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün emriyle 1926 yılında Ankara’da kuruldu. Daha sonra diğer il merkezlerinde de telefon santralleri kuruldu ve böylece bütün iller arasında telefon haberleşmesi mümkün hale geldi. PTT’nin 1970’lerden sonra yaptığı çalışmalarla telefon, Türkiye’de geç başlamasına rağmen hızla yaygınlaştı.
Türkiye’nin milletlerarası telefon santrali İstanbul’daki Tahtakale Telefon Santralidir. Bu santral, diğer milletlerarası telefon santralleriyle 1985 yılından itibaren altı farklı hat üzerinden bağlantılıdır. Bu hatlar Edirne (Bulgaristan) hattı, İzmir (Yunanistan) hattı, Antalya (İtalya) hattı, İskenderun (Suriye) hattı, Diyarbakır (Irak) hattı ve Ankara (Rusya) hattıdır.
Diyarbakır’dan Bağdat’la görüşmek isteyen bir abone öncelikle Tahtakale ile irtibat kurar, daha sonra Diyarbakır radyo linkiyle Bağdat’a ulaşır. İleriki yıllarda Türk uydularının (Türk-Sat) uzaya gönderilmesiyle milletlerarası santral hatlarında artış beklenmektedir (1994).