Dünyadaki İlk Kuduz Aşısı: Louis Pasteur’un Keşfi
Louis Pasteur, 1885 yılında bulduğu kuduz aşısıyla dünya tarihindeki ikinci aşıyı keşfetmiştir. Kuduz, halen hayvanlardan insanlara geçen ve öldürücü bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Hayvanların salyasında bulunan bu hastalık, insanları ısıran hayvanlardan bulaşır ve belirtileri başladıktan sonra hayatta kalınması oldukça güç bir hastalıktır.
Günümüzde yapılan araştırmalar sayesinde ısırma anından hemen sonra yapılan kuduz aşısı, insan hayatlarını kurtarmaktadır. Kuş ve böceklerde görülmeyen kuduz hastalığı, daha çok kedi ve köpek gibi hayvanlardan bulaşır. Hastalığın belirtileri başladıktan sonra hayatta kalmayı başaran sadece 6 insan olmuştur. Ancak üretilen kuduz aşıları sayesinde hastalığın tedavisi mümkün hale gelmiştir.
Louis Pasteur, 1822 yılında Fransa’da doğmuş ve 1895 yılında vefat etmiştir. Kimyager ve bakteriyolog olarak görev yapan Pasteur, bulaşıcı hastalıklar ve mikroorganizmaların etkileri konusunda önemli çalışmalar yapmıştır. Mayalanma olayında ve bulaşıcı hastalıklarda mikroorganizmaların etkilerini kanıtlayarak, süt, meyve suyu, şarap, bira gibi mayalanan sıvıların bozulmadan saklanmasını sağlayan “pastörizasyon” adlı konserve yönteminin gelişmesine öncülük etmiştir.
Kuduz aşısı, üç doz halinde uygulanan bir tedavi sürecidir. Aşı koruma süresi, kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterebilir. Kuduz aşısı yan etkileri ise hafif ağrı, şişlik veya kızarıklık gibi küçük yan etkilerle sınırlıdır.
Louis Pasteur’un kuduz aşısı keşfi, tıp sektöründe büyük bir dönüm noktası olarak kabul edilir ve günümüzde de insan hayatlarını kurtarmaya devam etmektedir.