Bir Şeyler Verildiğinde Kendilerine Borçlu Hissetme Eğilimi

Paylaşın

Kendilerine Borçlu Hissetme Eğilimi: Sosyal psikoloji teorilerine göre, insanlar başkalarına bir şeyler verildiğinde kendilerine bir borç hissederler. Bu takas sürecinin bir parçasıdır ve insanlar sosyal sermaye biriktirmek için birbirlerine yardım ederler. Ancak ilişkilerde dengeli bir takas süreci önemlidir, aksi takdirde ilişkiler zarar görebilir.
Hemen ona seslenip yolundan eder.

İnsanlar Başkalarına Bir Şeyler Verildiğinde Kendilerine Borçlu Hissetme Eğilimindedir: Sosyal Psikoloji Perspektifi

sosyal psikologlar, insanların başkalarına bir şeyler verildiğinde, kendilerine bir borç hissetme eğiliminde olduklarını söylerler. Bu, sosyal değişim teorisi olarak bilinen bir sosyal psikoloji teorisinin bir parçasıdır.

Sosyal değişim teorisi, insanların sosyal etkileşimlerinde bir takas süreci olduğunu savunur. Bu süreçte, insanlar diğer insanlara yardım etme, tavsiye verme veya bir şeyler verme yoluyla sosyal sermaye biriktirirler. Sosyal sermaye, diğer insanlarla güvene dayalı ilişkiler kurmalarına ve gelecekte yardım isteme veya destek alma ihtiyacı olduğunda onlardan destek alabilmelerine yardımcı olur.

Bir kişi başka bir kişiye bir şeyler verdiğinde, alıcı genellikle bir karşılık vermek için bir borç hisseder. Bu, insanların takas sürecinin bir parçasıdır. Borç hissi, insanların gelecekte yardım almak istediklerinde başvurabilecekleri bir kaynak yaratır.

Ancak, bu borç hissi ilişkilerde dengeli bir şekilde tutulmalıdır. Eğer bir kişi sürekli olarak bir şeyler verir ve hiçbir şey almazsa, bu dengesiz bir takas sürecine neden olabilir ve bu durum ilişkilerin zarar görmesine neden olabilir.

1inci
1incihttps://1inci.net
1inci.net yazarı 1 inci.

Benzer Yazılar

Son Yazılar